AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Planificare»  Planul afacerii»  Tipuri de PA

Tipuri de planuri de afaceri

Planurile de afaceri nu sunt la fel, după cum nici afecerile nu sunt, pentru că depind foarte mult de felul obiectivelor. Dintre aceste obiective, reţinem: strângerea de fonduri sau convingerea unui partener de a se alătura firmei. Totuşi, planurile de afaceri pot avea în comun planurile de marketing sau proiecţia fluctuaţiilor de bani.Poate aţi avea nevoie de un plan de afaceri de la alt întreprinzător. Selecţia planului are un efect puternic asupra afacerii dvs.: vă doriţi ca planul să vă reprezinte pe dvs. şi firma dvs. în cea mai bună lumină, indiferent dacă planul va părăsi ori nu biroul dvs., sau de scopul pentru care a fost destinat, eventual pentru o prezentare la o conferinţă de vânzare de capital.

Tipuri de plan de afacere

Planurile de afaceri pot fi împărţite în 3 tipuri.

 1. Miniplanul

  Are între una şi10 pagini, conţine punctele de bază: conceptul de afacere, nevoile financiare, marketing-ul şi declaraţiile financiare, fluctuaţiile banilor, proiecţia venitului şi foaia de echilibru. Fiţi atenţi să nu folosiţi gresit un miniplan. El nu este menit să înlocuiască un plan complet. Dacă trimiteţi un miniplan unui investitor care aşteaptă unul mai detaliat, doar veţi face o impresie proastă.
 2. Planul de lucru

  Planul trebuie să fie lung şi detaliat, dar poate avea şi o prezentare scurta. Spre deosebire de miniplan, vă puteti permite o doză mai mare de candoare şi informaţie.
  Un plan menit unui circuit intern poate omite de asemenea unele elemente importante pentru cineva dorit din afara firmei. Probabil nu trebuie să includeţi CV-urile personalului executiv, de exemplu. Şi planul de lucru nici nu va beneficia de, să zicem, pozele produselor.
  Nu este esenţial ca un plan de lucru să fie tipărit pe hârtie de înaltă calitate sau să fie îndosariat într-un dosar elegant.
  Consistenţa faptelor si a figurilor este crucială atât pentru un plan de lucru, cât şi pentru cei vizaţi din afara firmei. Nu trebuie să fiţi foarte atent la micile greşeli de scriere, însă, în schimb, foarte riguros şi abundent în formate de date.
 3. Planul de prezentare

  Aproape toată informaţia dintr-un plan de prezentare este asemănătoare cu cea dintr-un plan de lucru, dar se va stiliza oarecum diferit. De exemplu, ar trebui să folositi limbajul standard de afaceri, fără argoul informaţional sau prescurtări, care sunt aşa de folositoare la locul de muncă şi sunt specifice planului de lucru. Amintiţi-vă că aceşti cititori nu vor fi familiarizaţi cu operaţiunea dvs. Spre deosebire de planul de lucru, planul de prezentare nu este menit să aducă aminte, ci să ţină loc de o introducere.
  De asemenea, va trebui să includeţi nişte elemente adăugate, precum informaţii asupra tuturor riscurilor potenţiale şi ameninţări competitive. Chiar dacă le consideraţi de semnificaţie minoră, trebuie să formulaţi aceste griji.
  Marea diferenţă între planul de prezentare şi cel de lucru există în detaliile de apariţie şi finisare. Un plan de lucru poate fi scos la imprimanta de serviciu şi capsat la un capăt. Un plan de prezentare ar trebui printat la o imprimantă de calitate mai bună, de preferat color. Trebuie să fie legat inteligent ca într-o carte durabilă şi uşor de citit. Ar trebui să includă grafice precum diagrame, grafice, tabele şi ilustraţii.

Clasificarea BP dupa lungime

1) Planuri de baza erau scurte (deseori sub 10 pagini plus anexe etc) relative repede de pregatit (mai putin de 1-2 luni); asisntenta exterioara limitata; avea nevoie de cateva ciorne si necesita mai multa cercetare decat scriere. Sunt oarecum mai dificile de pregatit decat v-ati astepta – toate partile sunt la fel de dificile. Au fost de obicei folosite pentru a vedea viabilitetate unei afaceri pentru folos intern/personal si au fost calificate ca fiind importante/folositoare pentru afacere.

2) Planurile cuprinzatoare erau mai lungi decat planurile de baza; necesitau cateva luni pentru a fi pregatite; ofereau un folos mai mare pentru ajutorul extern; si necesita mai mult timp pentru cercetare decat pentru scriere. Erau mult mai greu de pregatit decat era anticipat mai ales proiectele financiare si partile de marketing de piata. Erau deseori folosite pentru a mari capitalul de risc/de capital.; sau imprumuturi bancare si erau vazute ca fiind critic importante/folositoare pentru afacere.
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri