AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Planificare»  Planul afacerii»  Mod de intocmire»  Analiza pietei»  Analiza competitiei


Analiza concurentei

 

Orice afacere are o concurenta mai mica sau mai mare si numai un patron ignorant nu poate vedea acest lucru. Daca nu cumva afacerea detine monopolul absolut, vor exista tot timpul concurenti care sa ofere alternative ale produselor si ale serviciilor.

Concurenta este evidentiata in sectiunea ,,analiza concurentei” din planul e-business.

            Analiza concurentei este o cerinta importanta in orice plan de afacere deoarece:a)       evidentiaza pozitia firmei fata de concurenta pe piata de desfacere on-line

b)       te ajuta sa dezvolti strategii pentru a fi competitiv

c)       investitorii, dar si alti cititori ai planului de afaceri, se asteapta sa gaseasca aceasta sectiune. Daca ignori sau minimalizezi impactul concurentei asupra perspectivelor afacerii, atunci rezulta un plan de afaceri nerealist.

Analizand tipul de concurenti cu care afacerea se va confrunta, vei putea identifica si analiza pe viitor concurentii majori (acestia sunt cei mai probabil sa aiba un impact asupra succesului afacerii dumneavoastra).
Analiza foloseste o variatie a SWAT, o unealta de planificare strategica foarte populara, care te ajuta sa identifici atat punctele puternice cat si slabiciunile concurentei iar apoi oportunitatile afacerii dumneavoastra.

 

Cine este competitia?

 

Identificarea concurentei: primul pas spre analiza concurentei este chiar identificarea acesteia.
Incepeti acest proces prin a lua in considerare toata piata de desfacere. Nu toata concurenta este la fel, sunt multe tipuri de concurenta cu care afacerea se va confrunta.

Concurentii directi sunt cei care ofera produse sau servicii identice sau aproape identice cu ale dumneavoastra. Exista companii mai cunoscute de la care clientului ii este mai usor sa cumpere. Aceste companii reprezinta cea mai intensa concurenta.

 

In plus acestea vor avea avantajul ,,primul-venit-pe-piata” cu care va trebui sa va confruntati. Acesti concurenti au ca tinta aceeasi piata, cu aceeasi putere de cumparare, ca si dumneavoastra.

 

Viitoarea concurenta  vine din partea companiilor deja existente, dar care nu ocupa inca aceeasi piata de desfacere cu cea pe care dumneavoastra intentionati sa o ocupati. Dar, ele se pot muta oricand pe aceasta piata.

 

 Evident ca un viitor concurent poate fi si un concurent direct. Daca acesta observa ca dumneavoastra aveti succes cu un alt produs pe piata sa de desfacere, este posibil ca acesta sa va copieze oferta, devenind astfel un concurent direct formidabil.

Identificarea tuturor surselor de concurenta este o sarcina imposibila deoarece acestea pot fi de ordinul zecilor, sutelor sau chiar a miilor.

In schimb va trebui sa trageti o linie dupa concurenta majora (cei care vor avea un impact concret asupra afacerii dumneavoastra, in timp).

Desi numarul de concurenti tine de natura afacerii, va recomand sa identificati 7-10 concurenti directi si inca 3-5 concurenti indirecti si posibili.

 

Din aceasta lista, 2-3 concurenti directi, 1 concurent indirect si 1 posibil trebuie analizati in profunzime.

Numarul de concurenti analizati nu este chiar atat de important pe cat este pozitia lor competitiva si profunzimea cu care acestia au fost analizati.

 

O analiza bina facuta va convinge un investitor ca strategia propusa este solid intemeiata.

 

Cine sunt concurenţii dvs.? Cum ii găsiti?

 

Pentru ca dezvoltati  un e-business, Internetul este locul perfect pentru cautarea concurentei. Nu numai ca sunt disponibile instrumente de căutare avansata , pentru a vă asista în găsirea de concurenţi, dar in efortul lor de a avea un page-rank cat mai bun, le va fi aproape imposibil sa se ascunda de eforturile dvs. de căutare.

 

            Momentan, cel mai cautat motor de cautare este ,, Google”.

Principala problema a motoarelor de cautare nu este faptul ca nu gasesti destuli concurenti, ci ca gasesti prea multi (ex: "Results 1 - 10 of about 7,222").

 

Daca sunteti frustrati cu prea multe ,,hit-uri” in cautarile dvs. va recomand sa folositi uneltele pe care vi le pune la dispozitie motorul de cautare. De exemplu la Google puteti folosi ,, Google's advanced search” saumai adaugati cateva cuvinte cheie.

            Inca o unealta folositoare in cautarea pe internet este ,,Yahoo!”.

Deoarece Yahoo! nu este un motor de cautare ci un director, acesta va aranja cautarile intr-o lista organizata, o lista a concurentilor din ramura dvs. . Dupa ce ati gasit cu ajutorul unui motor de cautare 1-2 concurenti majori, incercati sa ii introduceti pe acestia in casuta de cautare a Yahoo!-ului  si cu putin noroc e posibil sa va apara o lista cu concurenti.

Cautarea de concurenti nu ar trebui sa se termine aici, cateva din sursele folosite anterior la analiza de market se vor dovedii folositoare. Spre exemplu vizitati site-urile asociatiilor profesionale.

 Ar fi bine sa va incheiati cautarea in chat-room-uri sau cautati alte cai de a comunica cu potentialii clienti.

In explorarile pe care le intreprindeti, ar fi bine sa retineti unde va gasiti concurenta pe internet. Spre exemplu, in ce categorie a concurentilor se afla pe Yahoo! sau ce loc ocupa in motoarele de cautare.

 

 Aceste informatii sunt folositoare deoarece in scurt timp si afacerea dvs. va ajunge acolo.
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri